۱۳۹۶/۱۲/۱۲
معرفی شهرستان

مشخصات و امکانات
این شهر در گذشته در مسیر راه ابریشم قرار داشت.
این شهر در مسیر راه آهن تهران-مشهد قرار ندارد و نزدیک ترین فاصلهٔ این راهآهن با سبزوار بیش از ۳۰ کیلومتر است و عملاً این راهآهن برای سبزوار بیفایدهاست. ولی در سالهای اخیر دومین فرودگاه سبزوار ساخته شد که در خرداد ۱۳۸۵ این فرودگاه دارای پروازهای بینالمللی شد.
بعضی از کوههای اطراف سبزوار و قلاع و همچنین دهات نام شاهنامهای دارند مثل کوه دو یا دیو، قلعه دو یا دیو، بلاش آباد بنام بلاش پادشاه اشکانی.
شهر سبزوار از تهران تقریبا ۶۷۰ کیلومتر فاصله دارد.
مشاهیر سبزوار
- حاج ملا هادی سبزواری
- ملاحسین واعظ سبزواری معروف به کاشفی
- امیر شاهی سبزواری، مشهورترین شاعر سبزوار. - وفات ۸۵۷ هـ. / ۱۴۵۲ م.
- دکتر علی شریعتی
- محمود دولت آبادی
- قاسم غنی
- ابوالفضل بیهقی
- فریدون فرهی
- دکتر سیادتی
- ابن یمین
- خواجه نظامالملک طوسی وی از دهقان زادگان بیهق (سبزوار) بود. از آنجا که دانش اندوزی اش در شهر توس(طوس) بود طوسی خوانده میشد.
- ابوالحسن علی بن زید ابن محمد بیهقی معروف به «ابن فندق» و «فرید خراسان»
- آیت الله العظمی سید عبدالاعلی سبزواری
- چهره ماندگار حمید سبزواری
اسطورهها و افسانهها
مردم سبزوار معتقدند جنگ ایرانیان و تورانیان در حوالی سبزوار اتفاق افتادهاست. همین طور معتقدند گور سهراب در این شهر و در محل فعلی شهرداری سبزوار قرار داشتهاست و کلاه خود و زره مکشوفه در سالهای گذشته به موزه آستان قدس رضوی تحویل شده و شهرداری سبزوار در حال حاضر بنای یادبودی بر آن نهاده است. هر چند بسیاری داستان رستم و سهراب را اثری اساطیری میدانند. در تاریخ بیهقی (تاریخ مسعودی) مطالبی در این خصوص آمدهاست و در شرح مسافرت شاه طهماسب صفوی به خراسان و گذرش از شهر سبزوار به هنگام اجرای نمایش رستم و سهراب توسط کسانی که برای خیر مقدم به پیشواز شاه آمدهاند از اینکه مردم سبزوار این گونه با شاهنامه و مضامین آن آشنایند متعجب میشود.
جاهای دیدنی
مذهبی
مسجد جامع سبزوار
مسجد جامع سبزوار با مساحتی در حدود چهار هزار متر مربع مشتمل بر ایوانهای قبله و شمالی، صحن، شبستان و رواق در حاشیه جنوبی خیابان بیهق این شهر واقع است. بنا بر شواهد معماری بخشهایی از این بنا در طول زمان بازسازی و مرمت شده است. در ضلع جنوبی ایوان قبله محراب قرار دارد، بر بالای آن کتیبه ای به تاریخ 1292 ه.ق و بر راس این ایوان دو مناره آجری دیده می شود. در طرفین این قسمت همزمان با بنای ایوان جنوبی شبستنهایی با طاقهای ضربی بلند ایجاد شده است.در دالان سمت شرقی ایوان شمالی مسجد کتیبه هایی به صورت سنگ نوشته از دوران صفویه با تاریخهای 979 و 1136 ه.ق درباره مراعات سکنه سبزوار و دستوری از شاه طهماسب صفوی ثبت می باشد. از عمده تزئینات مسجد جامع سبزوار کاشی هفت سنگ و کاشی کاری خشتی است. این بنا ویژگیهای معماری سده هشتم هجری را نشان می دهد.
بقعه امام زاده یحیی
این بنا در تقاطع خیابان اسرار و بیهق شهر سبزوار قرار دارد و مشتمل بر فضای داخلی گنبد دار، ایوان و مناره ها و دو فضای ارتباطی است. گنبد این امام زاده با کاشی هایی به رنگ فیروزه ای پوشیده شده و نمای بنا از سمت خیابان بیهق با کاشیکاری آارسته شده. گویا گنبدخانه کهن ترین بخش بناست که با پلان مربع و به صورت چارایوانی به سبک ویژه معماری سده هشتم و هفتم ساخته شده است. تزیینات نمای امامزاده در سال 1380 نصب شده و داخل آن به کاشی، گچ، سنگ و آینه کاری آراسته شده است. این مکان هم اکنون به عنوان یک زیارتگاه مورد احترام و توجه است، اما مکان تاریخی و گردشگری نیز به شمار می آید
منبع : روابط عمومی
۸۹۲۵
مطالب مرتبط با این موضوع :